Viac ako štvrtina obcí na Slovensku nemá pripojenie k internetu

12.05.2009 Celý región

Bratislava 12. mája (TASR) - Na Slovensku využíva širokopásmový internet 15 % populácie.
Z celkového počtu 2928 obcí až 27 % nemá žiadnu možnosť pripojenia k širokopásmovému internetu. V rámci krajín OECD a Európskej únie (EÚ) je to výrazné zaostávanie.

\"Chceme to zmeniť. Máme na to určené aj prostriedky z fondov EÚ. Ide o 113 miliónov eur (3,4 miliardy Sk), ktoré použijeme na pripojenie 200.000 domácností. To predstavuje zvýšenie penetrácie širokopásmového internetu o nových 700.000 pripojených občanov, \" povedal pre TASR generálny riaditeľ Sekcie riadenia a implementácie zahraničnej finančne pomoci Úradu vlády (ÚV) SR Ivan Ištvánffy.

Finančné prostriedky musí vláda využiť najneskôr do roku 2015. \"Potrebujeme vytvoriť aj systém ekonomických stimulov v regiónoch, kde rozšírenie internetu momentálne chýba. Potom aj komerční operátori budú mať záujem, aby prišli s vlastnými projektmi, \" dodáva Ištvánffy. Z plánovaných nových sieťových pripojení bude 70 % predstavovať optické a 30 % bezdrôtové pripojenie, určené pre hornaté a menej dostupné oblasti.

V dostupnosti internetu sú na Slovensku výrazné regionálne rozdiely v neprospech vidieckych oblastí a východu krajiny. Najviac v tomto smere zaostáva Prešovský kraj.

Na Slovensku sa však čoraz viac rozširuje mobilné internetové pripojenie, ktoré v súčasnosti využívajú 4 % populácie. \"Zo štátov Európskej únie sme sa v tomto ukazovateli umiestnili na siedmom mieste, \" povedal pre TASR Vladimír Murín z Výskumného ústavu spojov v Banskej Bystrici.

(1 EUR = 30,1260 SKK)

Aký je internet dnes, kde sú jeho hranice a ako bude asi vyzerať v budúcnosti? Z čoho sa skladajú webstránky a je ich tvorba jednoduchá? Ako rozpoznať tie nebezpečné a aké nástrahy číhajú na internete? Ako fungujú vyhľadávače a ako sa meria návštevnosť internetových stránok? Prečo sú populárne sociálne siete a blogy? Odpovede aj na tieto otázky prináša tohtotýždňová téma TASR.

Archív >>
 

Vyberte región